Flossen kun je voor twee doeleinden doen. Flossen word geadviseerd om de contactpunten tussen tanden schoon te houden en/of om het tandvlees schoon te houden en te masseren. Indien wij constateren dat het tandvlees ontstoken is adviseren wij aan de hand van de ruimte tussen de tanden floss, stokers, soft-picks of ragers. Het beste middel is nog altijd een rager, maar deze past niet bij iedereen tussen de tanden. Zodoende word ook wel het advies voor stokers gegeven of in enkele gevallen floss. Helaas is flossen voor die reden heel moeilijk en wordt dit vaak niet op de juiste manier uitgevoerd waardoor het tandvlees juist meer schade kan ondervinden. Om die reden dan ook adviseren wij het allang niet meer. Wij hebben dit in deze praktijk nog nooit voor die reden geadviseerd.

Echter, wat in al die artikelen niet word genoemd, is dat flossen bij beginnende gaatjes of bij zeer strakke contactpunten wel heel zinvol kan zijn. Zeker om gaatjes te voorkomen of om ervoor te zorgen dat deze niet doorzetten en boren voorkomen kan worden. Flossen om gaatjes te voorkomen is daarom wel nuttig en word nog steeds geadviseerd. Het verschil zit hem erin dat je bij flossen voor de gaatjes het flossdraad alleen op en neer beweegt tussen de tanden, terwijl je bij flossen voor het tandvlees de flossdraad met een zaagbeweging langs het tandvlees beweegt.

Heeft u er nog vragen over, dan horen wij deze graag!  Dit kan tijdens het bezoek bij ons zijn of via de mail, info@tandartspraktijkypelaar.nl

Team Ypelaar