Hierbij een aantal tips.

1. Ons advies is om uw kind mee te nemen naar de tandarts als deze zijn eerste tandjes krijgt. Op dit moment kunnen wij u namelijk tips geven met betrekking tot tandenpoetsen en voeding- en drinkgewoontes.

2. Tandenpoetsen doen we vanaf het moment dat ze doorkomen. Ook als het nog maar een klein gedeelte is van de tand of kies. Tot 2 jaar eenmaal per dag en vanaf 2 jaar doen we dit 2 keer op een dag. Belangrijk hierbij is dat er in de avond na het nuttigen van de maaltijd gepoetst word. Uw kind mag niet met de fles melk/pap of iets anders naar bed. Alleen water mag eventueel.

2. Tandenpoetsen doen we vanaf het moment dat ze doorkomen. Ook als het nog maar een klein gedeelte is van de tand of kies. Tot 2 jaar eenmaal per dag en vanaf 2 jaar doen we dit 2 keer op een dag. Belangrijk hierbij is dat er in de avond na het nuttigen van de maaltijd gepoetst word. Uw kind mag niet met de fles melk/pap of iets anders naar bed. Alleen water mag eventueel.

3. Kinderen kunnen niet goed zelf poetsen. Het advies is dan ook om tot 10 jaar na te poetsen. Dit is iets wat veel ouders niet weten. Pas vanaf 10 jaar is de motoriek goed genoeg om het zelf te doen. Als ze heel klein zijn is dit vaak een gevecht, maar geef alsjeblieft niet op! Uit ervaring kan ik zeggen dat dit zeer moeilijk is, maar de tanden moeten nu eenmaal gepoetst worden.

4. Een kindergebit is niet gemaakt om zoals een blijvend gebit tientallen jaren mee te gaan. De kindertanden zijn dan ook anders qua samenstelling, waardoor ze veel vatbaarder zijn voor slijtage, maar ook gaatjes. Een kindergebit heeft rust nodig om te herstellen en kan daardoor maar maximaal 7 eet-/drinkmomenten aan. Dit is inclusief dranken anders dan water. Probeer ze daarom ook zoveel mogelijk aan te leren water te drinken. Kinderen die ranja, vruchtensappen. fris of limonade drinken komen daar vaak overheen. Het maakt niet uit of ze iets hartigs of zoets nuttigen. Het aantallen momenten op een dag zijn het meest belangrijk. Houd er ook rekening mee dat er verschil is tussen een maaltijd/drankje in 1 keer op te eten of te drinken of dat je er de tijd voor neemt en elke keer een hapje/slokje neemt. Je kan beter je drinken in 1 keer op drinken dan er een aantal minuten over te doen. Zo kom je namelijk aan meerdere momenten waarop het gebit blootgesteld word aan eten/drinken.

Vaak horen wij dat een kind bijvoorbeeld geen water lust of bijvoorbeeld thee alleen met suiker. Maar vaak hebben ouders het niet echt geprobeerd om het aan te leren of af te leren. Als een kind vanaf het begin af aan ranja krijgt of thee met suiker zal het inderdaad moeilijker zijn om ze water of thee zonder suiker aan te leren. U zult dan geduld moeten hebben en door moeten zetten om dit weer af te leren.

5. Veel ouders gebruiken anti-lekbekers. Geen probleem, maar hier mag alleen maar water in!!! Als je er bijvoorbeeld melk of limonade in doet werk je zuigflescariës(gaatjes veroorzaakt door fles) meer in de hand. Een kind doet er met zo’n beker veel langer over om zijn beker leeg te krijgen. Daarbij moet hij/zij ook best hard zuigen wil er iets uitkomen en pers je de bacterien goed de tanden in.

Tijdens de controles bij ons in de praktijk zijn dit tevens de dingen die wij onder andere met u nalopen. Vaak maken wij dan ook een afspraak bij de preventieassistente die het poetsen en de voeding- / drinkgewoontes met u doorneemt. Wij vinden het voorkomen van gaatjes namelijk veel belangrijker dan het repareren ervan.

Heeft u nog vragen erover, dan kunt u ons ten alle tijden mailen of een afspraak maken.

Vicky Papadopoulou