Facings

Een facing is een laagje op een tand dat is gemaakt van ‘composiet’, wit vulmateriaal, of ‘porselein’. Deze worden over het algemeen gemaakt om de esthetiek van het gebit te verbeteren. Facings zijn uitermate geschikt om bijvoorbeeld verkleuringen, die niet weggaan met poetsen, of kleine afwijkingen in de stand van de tanden te corrigeren. Door het aanbrengen van een facing kun je een mooier kleurgeheel creëren of de tanden rechter doen lijken wat de esthetiek aanzienlijk kan verbeteren. Facings zijn er niet alleen voor om de esthetiek te verbeteren, maar soms is dit ook noodzakelijk na bijvoorbeeld een breuk door trauma.

Hoelang gaat een facing mee?

Facings gaan zo’n 5 à 10 jaar mee(porselein vaak langer). De reden voor vervanging is veelal dat het materiaal verkleurd. Roken en veel koffie of thee drinken werkt verkleuring in de hand en veelvoudig gebruik ervan kan er dus voor zorgen dat de facings sneller vervangen dienen te worden of beter gezegd: vervanging is gewenst. Facings kunnen ook slijten of beschadigd raken door bijvoorbeeld tandenknarsen of nagelbijten. De tandarts kan deze altijd repareren of vervangen.

Composiet of porselein?
De keuze voor het soort materiaal word in overleg bepaald. Composiet is heel mooi en duurzaam, maar wel gevoeliger voor verkleuringen dan porselein. Daarentegen zijn composietfacings wel veel goedkoper en kunnen in één zitting vervaardigd worden. Een ander voordeel is dat deze gemakkelijk gerepareerd kunnen worden als er een klein stukjes is afgebroken bijvoorbeeld. De tandarts kan deze repareren of makkelijk vervangen voor een nieuwe composietfacing. Bij een porseleinen facing is reparatie ervan moeilijker, omdat deze dan verwijderd dient te worden en naar de tandtechnieker gestuurd dient te worden. Vaak zal er een geheel nieuwe vervaardigd moeten worden, wat ook weer hoge kosten met zich meebrengt. De tand kan ook beschadigd raken bij het verwijderen van de porseleinen facing. Indien u voor porseleinen facings kiest zult u minimaal twee keer bij ons moeten komen. Deze worden namelijk bij de tandtechnieker gemaakt en vervolgens bij een volgende zitting geplaatst door de tandarts.

De behandeling?
De behandeling bestaat uit een paar stappen:

  •  Het (minimaal)slijpen van de tanden indien nodig
  •  Kleur bepalen
  •  Vervaardigen composietfacing of afdrukken voor porseleinen facings
  •  Plaatsen porseleinen facings

Verdere weetjes:
Een facing voelt zoals een eigen tand. In het begin zult u er wel even aan moeten wennen.  Elke verandering in de mond is namelijk anders. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens anders klinken. Na een paar dagen gaat dit vanzelf over.

Met een facing kunt u alles eten, maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Dit om te voorkomen dat er een stukje van de facing afbreekt.

Voorbeeld:
Hieronder een voorbeeld uit de praktijk, waarbij gebruik is gemaakt van composietfacings. Patiënt kwam met de wens om het front op te knappen. Een beetje slecht te zien op deze foto’s helaas, maar patiënt had in de voortanden meerdere vullingen zitten die zorgden voor een wat rommelige uitstraling en de tanden stonden niet helemaal mooi recht. Door het vervaardigen van facings is het één mooi geheel geworden wat niet alleen witter en frisser oogt, maar ook rechter doordat ik sommige tanden heb uitgebouwd zodat ze in lijn vallen met de rest.

Voor meer informatie over de behandeling zelf klik hier. Voor nog meer voorbeelden kunt u kijken in mijn portfolio.

Maak een afspraak

Via de website kunt u makkelijk een afspraak aanvragen. Op basis hiervan nemen wij binnen 1 week contact met u op een dag en tijdstip naar voorkeur. Voor een afspraak op kort termijn (minder dan 2 weken) kunt u beter even telefonisch contact opnemen via 076-5876544.