Kinderen

In principe beginnen we met de controle als uw kinderen een jaar of twee oud zijn. Echter zien wij kinderen graag als ze hun eerste tandjes krijgen. In deze fase kunnen wij u namelijk advies geven betreffende tandenpoetsen, voeding en drinken. We komen namelijk nog vaak tegen dat kinderen rond de leeftijd van 1,5-2 jaar al gaatjes hebben. Deze zijn veroorzaakt door slechte voeding- en drinkgewoontes en het niet op de juiste manier(of juiste tijdstip) poetsen van de tanden. Zo kunnen we een hoop ellende voorkomen.

Tijdens de eerste controle hoeft er niets te gebeuren. Waar het om gaat is dat uw kind vertrouwd raakt met zowel de omgeving als met de personen. Eventueel kunnen er al tanden worden geteld bij mama of papa op schoot.

Het is belangrijk om uw kind niet al te veel te vertellen over wat u bij de tandarts gaat doen. Deze informatie zou uw kind angstig kunnen maken. Wanneer kinderen reeds kunnen tellen, zou u uw kind wel kunnen vertellen dat de tandarts misschien de tandjes gaat tellen. U kunt dit van te voren met uw kind reeds thuis oefenen voor de spiegel tijdens het poetsen van de tanden.

Een kindergebit is anders dan het volwassen gebit. Dit gebit is niet gemaakt om 60-70 jaar mee te gaan, maar ongeveer 12 jaar. Melktandjes zijn veel gevoeliger voor gaatjes , dan volwassen tanden en kiezen. Om gaatjes bij kinderen te voorkomen is het belangrijk dat de tanden goed(op juiste tijdstip en manier)gepoetst worden en dat er maximaal zeven eet- en drinkmomenten op een dag zijn. Het kindergebit heeft echt rust nodig. Indien de melktanden meer dan zeven keer op een dag of constant aan iets hartigs, zoets of zuurs blootgesteld worden dan is de kans op gaatjes groot.

Vanaf het moment dat de tanden doorgebroken zijn, is het advies deze in de avond na de laatste fles met melk of pap te poetsen. Geef uw kind geen fles mee naar bed! Vanaf twee jaar dient u de tanden twee keer per dag te poetsen. Tot 10 jaar is het advies uw kinderen na te poetsen. Pas vanaf die leeftijd is de motoriek voldoende en kunnen ze het langzamerhand zelf doen.

Nog een aantal tips:

  •  Antilekbekers alleen gebruiken voor water, absoluut geen melk of sapjes!!
  •  Probeer u kind water aan te leren, dit is beter voor de tanden en de portemonnee, maar ook op latere leeftijd hebben ze hier ontzettend veel profijt van.
  •  Gebruik een tandenborstel en tandpasta passend bij de leeftijd van uw kind
  •  Vervang de tandenborstel tijdig. In principe elke drie maanden een nieuwe, maar bij kinderen slijten ze soms sneller doordat ze erop bijten.

Indien er bij uw kind een invasieve behandeling zal moeten plaatsvinden zal de tandarts u tijdens de controle hier meer over vertellen. De tandarts heeft zich tijdens haar studie verdiept in de kindertandheelkunde en is zeer bedreven in het behandelen van kinderen. De tandarts zal uw kind ook alles uitleggen. Vertel thuis vooral niets, dit kan er juist voor zorgen dat een kind angstig is.

Maak een afspraak

Via de website kunt u makkelijk een afspraak aanvragen. Op basis hiervan nemen wij binnen 1 week contact met u op een dag en tijdstip naar voorkeur. Voor een afspraak op kort termijn (minder dan 2 weken) kunt u beter even telefonisch contact opnemen via 076-5876544.