Immediaatprothese

Voordat er wordt begonnen met het maken van de prothese zullen alle resterende kiezen worden getrokken. Alleen de tanden, en soms de kleine kiezen, blijven voorlopig nog in de kaak staan. Zo hoeft u in ieder geval niet helemaal tandeloos door het leven (wat vroeger vaak wel het geval was).

Wanneer de extractiewonden van de kiezen zijn geheeld kan begonnen worden met het vervaardigen van de prothese. Dit gebeurt in 5 afspraken met telkens een weekje ertussen. Na elke afspraak zal het werk naar de tandtechnicus worden gestuurd. Deze maakt uiteindelijk de prothese, met de afdrukken en aanwijzingen die hij van de tandarts krijgt:

  •  De tandarts zal beginnen met het nemen van een alginaatafdruk van de situatie in de mond. De      technicus zal m.b.v. deze afdruk een model vervaardigen met een op maat gemaakte lepel, speciaal voor uw mond.
  •  Op de tweede afspraak zal opnieuw een afdruk worden genomen: de definitieve afdruk. Dit keer gebeurt dat met de op maat gemaakte lepel. Deze sluit veel beter aan op uw kaak en de afdruk zal hierdoor een stuk nauwkeuriger zijn dan de eerste afdruk.
  •  Op de derde afspraak zal de beet worden bepaald. Dit gebeurt met de zogeheten ‘beetplaten’ die de tandtechnicus heeft gemaakt m.b.v. de definitieve afdruk. Op de beetplaten zit een waswal waarmee geregistreerd kan worden hoe u dichtbijt. De tandarts zal zo bepalen hoe de kiezen van de boven en onderkaak op elkaar moeten komen. Ook wordt nu samen met u gekeken welke kleur de tanden en kiezen moeten krijgen.
  •  Op de vierde afspraak zal de technicus al een halve prothese in was hebben opgesteld. We noemen dit dan wel ‘passen in was’. Er zitten uiteraard alleen nog kiezen in de prothese, omdat de tanden nog in de mond staan. Maar de vorm van de prothese en de kleur en stand van de kiezen is al goed zichtbaar. U kunt nu nog opmerkingen maken en dingen laten veranderen indien nodig. Dat betekent wel dat er een extra afspraakje nodig is om nog eens te passen met de nieuwe opstelling. Wanneer u en de tandarts tevreden zijn over de opstelling kan de prothese worden afgemaakt. De technicus zal nu ook de tanden gaan opnemen in de prothese en deze afmaken door hem te persen. De was is dan vervangen door kunststof en de prothese is dan af.
  •  Op de laatste afspraak zullen door de tandarts eerst alle resterende tanden (en kiezen) uit uw mond worden verwijderd. De afgemaakte prothese zal vervolgens als een soort pleister rechtstreeks op de wonden worden geplaatst. De prothese moet hier de eerste 24 uur op blijven zitten, ook ’s nachts. De volgende dag komt u weer terug om de wonden te laten controleren.
  •  De dag na de extracties en het plaatsen van de prothese komt u weer terug bij de tandarts om de wonden te laten controleren. De prothese zal dán pas voor het eerst uit de mond worden genomen. De wonden worden gecontroleerd en de prothese wordt schoongemaakt. Wanneer alles er goed uitziet mag u de prothese weer terugplaatsen in de mond. De prothese mag vanaf dit moment niet meer ’s nacht worden gedragen. Dit is namelijk niet goed voor uw kaak. Ook zal u vanaf deze dag een spoelmiddel moeten gebruiken om de wonden schoon te houden.

Omdat de immediaatprothese eigenlijk een tijdelijke overbruggingsprothese is, zal deze niet fantastisch zitten. De kaak zal na de extracties namelijk flink gaan slinken en hierdoor zal de prothese al snel te ruim worden. De prothese wordt daarom over het algemeen binnen een aantal weken ‘gerebased’ . Dit betekent dat er een nieuwe voering in de prothese komt, waardoor deze weer wat beter aansluit op de kaak. Dit zal soms meerdere malen moeten gebeuren vanwege het slinken van de kaak. Na ongeveer een half jaar zal de kaak niet meer zo snel slinken en kan er een definitieve prothese worden gemaakt. Deze nieuwe prothese zit normaal gesproken een stuk beter dan de immediaatprothese. Helaas gaat ook deze prothese niet eeuwig mee. Eens in de zoveel jaar zal er toch een nieuwe moeten worden gemaakt.

Tevens verschilt het per patiënt hoe tevreden iemand zal zijn. Sommigen kunnen er maar moeilijk aan wennen. Voor boven kunnen wij vaak een goede prothese maken. Deze bovenprothese heeft namelijk een groter hechtoppervlakte en ook nog een vacuüm fitting door de zuiging aan het gehemelte. Voor onder is het moeilijk te voorspellen of deze goed zal zitten of niet. Onder heb je namelijk minder hechtoppervlak en de tong en spieren rondom de prothese zorgen er vaak voor dat deze van zijn plek kan komen. Vooral bij een onderkaak die al geslonken is. Dat is ook de reden waarom mensen later vaak implantaten plaatsen om de prothese op zijn plek te laten ‘klikken’.

Belangrijk om dus te weten is dat de immediaatprothese echt als een tijdelijke voorziening gezien moet worden! Verwacht er dus niet teveel van.

Voor meer informative over een (partiële)prothese klik hier en voor een immediaaprothese klik hier.

Maak een afspraak

Via de website kunt u makkelijk een afspraak aanvragen. Op basis hiervan nemen wij binnen 1 week contact met u op een dag en tijdstip naar voorkeur. Voor een afspraak op kort termijn (minder dan 2 weken) kunt u beter even telefonisch contact opnemen via 076-5876544.