Prothese

Soms gaan tanden of kiezen helaas verloren. Een optie om deze te vervangen is een prothese. Een prothese is een vervanging voor één of meerdere tanden en/of kiezen. We kennen de partiële prothese, maar ook de volledige prothese die alle tanden in de boven- en/of onderkaak vervangt.  De prothese is een uitneembare voorziening. Dat wil zeggen dat deze mond in en uit kan.

Een prothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars waarin kunsttanden en kiezen verankerd zijn. De gehele prothese rust op het slijmvlies van de mond. Bij een partiële prothese zit deze eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.

Een prothese heeft een zodanige vorm dat deze past bij de anatomie van de kaken en mondspieren. Door een goede pasvorm en de speeksellaag die zich tussen de prothese en uw tandvlees bevindt zuigt de prothese zich vast in de mond(retentie). Helaas is dit niet bij iedereen bij iedereen optimaal. De mondspieren maken het soms heel moeilijk voor een prothese om op zijn plek te blijven zitten, maar soms is er ook te weinig kaakbot over waar de prothese zich aan kan vasthechten. In de bovenkaak heb je een groter hechtoppervlakte en betere zuigwerking door het gehemelte, maar in de onderkaak is de hechtoppervlakte stukken kleiner en de tong en spieren zorgen ervoor dat deze moeilijker op zijn plek blijft zitten. Op termijn kan gekeken worden of implantaten een optie zijn. Door het plaatsten van implantaten kunnen we een zogenaamd ‘klikprothese’ vervaardigen die goed vast zit. Voor een partiële prothese geldt een beetje hetzelfde. Soms zit deze vaster dan een volledige, doordat de prothese extra retentie vind door het vastklemmen tussen de nog aanwezige tanden of kiezen, maar in de onderkaak blijft het een lastig geval. Vooraf is ook totaal niet te voorspellen hoe u zult reageren op een prothese en hoe de pasvorm zal zijn.

Een prothese kan een mooie, esthetische oplossing zijn, maar het is geen wondermiddel. Vaak is er de verwachting dat door het vervaardigen van een prothese iemand van zijn problemen af is en dat hij voortaan door het leven gaat met een hele mooie, perfecte oplossing. Helaas kan dit dus tegenvallen, vandaar dat de tandarts ook zal streven naar het behoud van uw eigen tanden en kiezen.

Tevens is er een verschil tussen de allereerste volledige prothese(immediaatprothese) en een volgende. De allereerste prothese is een noodvoorziening die ervoor zorgt dat u na het verlies van de alle tanden en kiezen nog voor het zicht tanden heeft. Na het trekken van de tanden en kiezen, zal de kaak moeten genezen. In eerste instantie zal de kaak gezwollen zijn en bij genezing zal deze slinken. Het is dus voor ons onmogelijk om een passende prothese te maken die goed vastzit. Het vervaardigen van een tweede, passende prothese kan pas op zijn vroegst een halfjaar na de extracties. Dan pas is de kaak redelijk stabiel en kunnen we voor zover het mogelijk is een zo perfect mogelijk passende prothese maken.

Voor meer informative over een (partiële)prothese klik hier en voor een immediaaprothese klik hier.

Maak een afspraak

Via de website kunt u makkelijk een afspraak aanvragen. Op basis hiervan nemen wij binnen 1 week contact met u op een dag en tijdstip naar voorkeur. Voor een afspraak op kort termijn (minder dan 2 weken) kunt u beter even telefonisch contact opnemen via 076-5876544.