Mondhygiëne

Tijdens een controle kan de tandarts geconstateerd hebben dat er plaque, tandsteen en/of aanslag in uw mond aanwezig is. Dit kan in combinatie zijn met ontstoken tandvlees. Indien het lichte tandvleesproblemen zijn of het bijsturen van de mondhygiëne zal de tandarts u doorverwijzen naar de preventieassistente. Voor de meer specifieke behandelingen hebben wij ook een mondhygiënist in huis.

Door het reinigen zorgen wij ervoor dat de mond weer mooi schoon word en het tandvlees zich kan herstellen. We streven er zo naar om een gezonde mond te creëren zonder plaque, tandsteen, aanslag en tandvleesontstekingen. Vaak is twee keer per jaar voldoende om dit te bereiken, maar dit kan sterk verschillen per patiënt. De tandarts en preventieassistente zullen aan de hand van de bevindingen tijdens de controle en behandeling u hierover een passend advies geven.

Tijdens een gebitsreiniging word er gebruik gemaakt van de nieuwste en modernste technieken. Reiniging vind zowel mechanisch als handmatig plaats. Als eerste lopen wij de mond na met de ‘ultrasoon’. Dit is een stalen tip aan een hoekstuk die trilt. Door de trillingen word het tandsteen losgetikt van de tand en dus schoongemaakt. Met de hand word alles nagelopen. De handinstrumenten hebben een nog smaller puntje en komen dus ook plekken waar de ultrasoon niet bij kan. Indien er veel aanslag in de mond aanwezig is, kan er gebruik worden gemaakt van de ‘airflow’. Dit noem ik een soort ‘zandstraler’. Onder hoge druk word er water met een poeder tegen de tanden geblazen, waardoor deze schoon worden gemaakt. Na het reinigen worden er eventuele instructies ten behoeve van de mondhygiëne gegeven en worden de tanden gepolijst. Deze worden dan mooi glad, waardoor er minder snel aanslag en tandsteen kan ontstaan.

Afhankelijk van de hoeveelheid tandsteen en het wel of niet krijgen van voorlichting duurt een behandeling 20-50 minuten. De tandsteen wordt verwijderd met behulp van ultrasone tips en handinstrumenten. Er wordt boven het tandvlees gereinigd, en ook een klein stukje eronder. De behandeling kan wat gevoelig zijn, maar over het algemeen valt het erg mee. In zeldzame gevallen wordt de behandeling onder verdoving uitgevoerd. U zult dan echter wel twee keer moeten komen omdat we niet de gehele mond in een zitting mogen verdoven. De behandeling wordt dan opgedeeld in twee zittingen: een keer voor de linkerkant en een keer voor de rechterkant van uw mond.

Terug naar alle behandelingen

Maak een afspraak

Via de website kunt u makkelijk een afspraak aanvragen. Op basis hiervan nemen wij binnen 1 week contact met u op een dag en tijdstip naar voorkeur. Voor een afspraak op kort termijn (minder dan 2 weken) kunt u beter even telefonisch contact opnemen via 076-5876544.