Implantologie

“Meer kwaliteit van leven met tandimplantaten”

Tanden en kiezen zijn een deel van uw uitstraling

Gave tanden en kiezen zijn niet vanzelfsprekend. Het leven laat ook op onze tanden en kiezen zijn sporen na: tandziekten of een ongeluk kunnen tot tandverlies leiden. Het ontbreken van tanden en kiezen heeft invloed op de functionele en esthetische kwaliteiten van uw mond. In sommige gevallen is een implantaat de enige optie of de beste optie om de missende tand(en) of kies(kiezen) te vervangen. Tandimplantaten bestaan inmiddels al meer dan 30 jaar.

Tandimplantaten zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden sinds tientallen jaren met succes toegepast in de tandheelkunde. Zij vervangen enkele of meerdere verloren gegane gebitselementen of bevestigen prothesen stevig in de mond. Het implantaat neemt daarbij de functie over van een tandwortel en vormt zo de ondersteuning voor de tandvervanging.

 

Wat is een tandimplantaat?

 

 

Een tandimplantaat is een kleine schroef van lichaamsvriendelijk titanium. Deze wordt in het kaakbot geplaatst en groeit erin vast zodat het implantaat stevig verankerd wordt. De ingroeifase duurt, afhankelijk van de uitgangssituatie, 12 tot 26 weken. Daarna wordt de tandvervanging in de vorm van een kroon, brug of prothese op het implantaat bevestigd. Inmiddels zijn er meerdere soorten implantaten en is het soms mogelijk om direct na plaatsen van het implantaat een kroon of iets anders erop te plaatsen. Dit is echter in de meeste gevallen niet het geval.

 

Voordelen van tandimplantaten ten opzichte van conventionele tandheelkundige oplossingen

– Voor een implantaat hoeven geen gezonde tanden of kiezen beslepen te worden in tegenstelling tot de ‘oudere’ bruggen.

 

 

-Een prothese heeft met implantaten goede houvast, zonder kunnen ze los zitten.

-Bij een frameprothese kunnen de haakjes om de tanden weggelaten worden> esthetisch mooier.

 

Welke mogelijkheden bieden implantaten?

-Kronen en bruggen op implantaten:

    Afbeeldingsresultaat voor implantaat

Implantaten als tandvervanging voor één of meer gebitselementen:

 

– Implantaten worden ook geplaatst ter stabilisering en verankering van een volledige gebitsprothese.

Bij de traditionele methode blijft de uitneembare gebitsprothese zitten door een soort zuigwerking op het mondslijmvlies( in de onderkaak echter nauwelijks aanwezig). Het kaakbot houdt niet op met slinken en hierdoor verliest de prothese haar houvast. Dit geldt met name voor de onderkaak. Boven blijven protheses over het algemeen door de zuigretentie op zijn plek. Een slechte of ontbrekende stabiliteit van de prothese is voor veel patiënten een groot functioneel probleem en kan ook leiden tot pijnlijke plekken op het mondslijmvlies. In deze gevallen kunnen implantaten een oplossing zijn. Implantaten stabiliseren de uitneembare volledige gebitsprothese in de mond. Ook bevorderen implantaten het behoud van het kaakbot. U kunt de prothese probleemloos in- en uitnemen om deze te reinigen. De verankeringstechniek van tandimplantaten bespaart u de vervelende bijverschijnselen van de traditionele, uitneembare prothese, zoals onvoldoende houvast en pijn. Een kleefpasta is niet meer nodig. De prothese zit stevig vast in de mond bij het eten, lachen en spreken.

 

     

De behandeling met implantaten

Het plaatsen van een implantaat in het kaakbot is meestal een kleine operatieve ingreep onder plaatselijke verdoving. Vóórdat de tandvervanging (kroon, brug of prothese) kan worden geplaatst, moet het kaakbot ingroeien in het tandimplantaat zodat het implantaat duurzaam en stevig verankerd blijft. Dit ingroeiproces duurt, afhankelijk van de omstandigheden, 8 tot 26 weken.

Voorbeeld: Vervanging van een enkele tand.

1. De planning van een tandvervanging

Uw behandelaar begint met het beoordelen van de specifieke situatie van uw mond, informeert u over alle aspecten en adviseert u wat mogelijk is in uw situatie en worden röntgenfoto’s gemaakt voor de planning van de ingreep om te bepalen waar de tandimplantaten precies moeten worden geplaatst.

2. De ingreep

De volgende stap is het plaatsen van het implantaat in uw kaakbot onder plaatselijke verdoving.

3. Het aanbrengen van de tandvervanging

Na de ingroeifase wordt de nieuwe kroon op het implantaat bevestigd.

Nazorg implantaten

Evenals natuurlijke gebitselementen hebben ook implantaten regelmatige controles en een goede mondhygiëne nodig. Met de juiste verzorging draagt u bij tot het duurzame behoud van uw implantaten. Natuurlijk zullen wij u precies vertellen waar u rekening mee moet houden.

 

Maak een afspraak

Via de website kunt u makkelijk een afspraak aanvragen. Op basis hiervan nemen wij binnen 1 week contact met u op een dag en tijdstip naar voorkeur. Voor een afspraak op kort termijn (minder dan 2 weken) kunt u beter even telefonisch contact opnemen via 076-5876544.