Tand los, kwijt of afgebroken?

Door een trauma kan een tand afbreken, mobiel worden of zelfs helemaal loskomen. Wat moet u doen als een tand los zit of los is gekomen?

Betreft het een melktand die los is gekomen?

Dan mag u deze afspoelen met water en toevoegen aan uw collectie melktandjes. Een melktand word nooit teruggeplaatst. Bij het terugplaatsen van een tand bestaat namelijk het risico dat deze vastgroeit in de kaak en het dus moeilijk word voor de opvolgers om door te breken bijvoorbeeld. De tand word dan ankylotisch zoals wij dat in de tandheelkunde noemen. Wel is er het advies om langs te komen, want de buurelementen moeten ook gecontroleerd worden.

In het geval dat de tand los zit, is het advies contact met ons te nemen om langs te komen. Als een tand los is gaan zitten, moet deze toch aardig een klap hebben gehad. Wij zouden u dan graag zien om te kijken wat de schade is en te bespreken hoe het vervolg eruit gaat zien.

Betreft het een blijvende tand of kies?

  •  Zoek de tand dan zo snel mogelijk op.
  •  Probeer de wortel niet aan te raken! Leg de tand in melk, of houd hem in de mond onder uw tong of in uw wang. Spoel de tand vooraf niet af met water of iets anders dan melk of speeksel. U beschadigd daardoor het wortelvlies en dit verkleint de kans op een genezing.
  •  Het beste is de tand zo snel mogelijk terug te plaatsen in de kaak. Lukt dit u niet of vind u het eng, bel ons direct om te komen! In geval de praktijk gesloten is kunt u de spoeddienst bellen. Zorg dat de tand tot die tijd niet uitdroogt. U bewaard hem dus in melk of in uw mond. Indien de tand langer dan 30 minuten uit de kaak is geweest, is de kans zeer klein dat deze succesvol teruggeplaatst kan worden.
  •  Nadat we u gezien hebben, zullen we een vervolgplan opstellen.

Wat te doen bij een breuk?

Als uw tand/kies of een gedeelte daarvan is afgebroken, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Er zijn verschillende soorten breuken mogelijk namelijk. Ongecompliceerde, waarbij alleen iets van de kroon is afgebroken of gecompliceerde waarbij de zenuw beschadigd is. Wij kunnen dit dan beoordelen en een juist behandelplan voor uw opstellen. Vaak kunnen we dezelfde dag nog de tand repareren, maar in geval van gecompliceerde breuken moet u een enkele keer terugkomen.

Betreft het een melktand? In de meeste gevallen hoeft er dan niets gedaan te worden. Echter kan ook hier sprake zijn van een gecompliceerde breuk en is het wel verstandig om toch even langs te komen. Soms zie je bijvoorbeeld dat na een trauma de zenuw van een tandje het begeeft. In dat geval kan de ontsteking die hierdoor ontstaat de opvolger, de blijvende tand, aantasten. Vandaar het advies om in een geval van een trauma altijd contact met ons op te nemen.

Maak een afspraak

Via de website kunt u makkelijk een afspraak aanvragen. Op basis hiervan nemen wij binnen 1 week contact met u op een dag en tijdstip naar voorkeur. Voor een afspraak op kort termijn (minder dan 2 weken) kunt u beter even telefonisch contact opnemen via 076-5876544.