Daar gaan we weer! We hadden beloofd voortaan verslag te maken van onze nascholingen. In 2018 is het verslag maken niet altijd gelukt, maar…..
Nieuw jaar, nieuwe voornemens, nieuwe kansen.
Vandaag zijn we op het congres Paro2019. Samen met Astrid, één van onze preventieassistentes, ben ik afgereisd naar Amsterdam om te kijken wat de laatste nieuwtjes zijn over parodontitis. Melanie is helaas wegens omstandigheden uitgeschakeld, anders was zij er ook bij geweest. Achmed heeft deze keer overgeslagen.
Voor diegene die niet weten wat parodontitis is> uitgebreide tandvleesontsteking die gepaard gaat met botverlies rondom de tanden. Voor ons is dit een dag waarbij is samengevat hoe wij de diagnose moeten stellen, de behandeling ervan, zowel niet chirurgisch als chirurgisch, en de laatste onderzoeksresultaten van parodontitis in relatie met diverse systemische ziektes( reuma, diabetes, hart- en vaatziektes, alzheimer bijvoorbeeld).
We gaan het niet te moeilijk maken voor jullie, maar willen jullie wel weer even de belangrijkste feiten erover meedelen.
Wat wisten we al(in het kort):
– Parodontitis word veroorzaakt door meerdere factoren: o.a. lifestyle, dieet, mondhygiëne, erfelijkheid, afweersysteem.
– Meestal is de mondhygiëne de hoofdoorzaak.
– Dat er een relatie is tussen parodontitis en diverse systemische ziektes.
– Een juist behandelprotocol kan tot zeer mooie resultaten leiden.
Wat is nieuw voor ons:
– Reuma word sterk beïnvloed door een bacterie die bij parodontitis voorkomt. In sommige gevallen is de orale bacterie misschien zelfs de oorzaak.
– Bij Alzheimer verband gevonden met bacterie die bij parodontitis voorkomt. In de meeste gevallen zijn orale bacteriën in de hersenen aangetoond.
– Relatie met diabetes, hart- en vaatziektes waren al bekend, maar ook dit nogmaals aangetoond. Tevens meetbare verbetering in bloeddruk en sterkte hart te meten na behandeling van parodontitis, waarbij medicatie niet hielp!
Heel veel casussen ook gezien, maar concluderend:
Wij behandelen niet alleen tandvleesproblemen, maar dragen echt bij aan een verbetering van de algemene gezondheid en kunnen misschien zelfs ziektes voorkomen!
Nu was mondhygiëne al heel belangrijk bij ons, maar na vandaag zijn we nog gemotiveerder om samen met jullie te werken naar gezonde monden.