Tandkleur
De kleur van de tanden word door een aantal dingen bepaald. Namelijk het wel of niet aanwezig zijn van vullingen, maar ook door de samenstelling van de tand. De kleur is bij iedereen anders. Sommigen hebben gele, anderen bruin of zelfs grijzere tanden. Ook tussen tanden onderling kunnen er verschillen in kleur zitten. Tanden bestaan uit twee lagen, glazuur en dentine. Dentine is de binnenste laag en deze is geler dan de buitenste laag, het glazuur. De kleur van het glazuur en dentine verschilt bij iedereen, maar als iemand geler dentine heeft ziet de tand er donkerder uit dan bij iemand met lichter dentine.
Waardoor worden tanden donkerder?
Kleurstoffen uit uw voeding kunnen de tanden doen verkleuren. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Roken is ook een oorzaak van tandverkleuringen. Het verkleuren van de tanden is echter ook een proces wat hoort bij het ouder worden. Naarmate uw ouder word neemt het dentine toe. Deze laag, die geler is, word steeds dikker. Tegelijkertijd word de glazuurlaag door slijtage dunner. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur ontstaan. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies. Dit alles zorgt ervoor dat naarmate we ouder worden, de tanden geler worden.
Witte tanden, ook voor u?
De tandarts zal uw gebitssituatie beoordelen en met u bespreken of bleken geschikt is. Voor het bleken dient de mond gezond te zijn en vrij van gaatjes. Indien er vullingen in het front zitten is bleken moeilijker, want deze bleken niet mee. Tevens zal er gekeken worden, naar wat de oorzaak is van het verkleuren. Bleken is soms niet de beste optie. De tandarts zal alles goed beoordelen en met u overleggen of bleken een optie is of dat er andere betere oplossingen zijn.
Bleekmethode
In onze praktijk maken we gebruik van de zogenaamde ‘thuisbleekmethode’. Zoals de naam al doet vermoeden, betekent dit dat u zelf vanuit huis uw tanden bleekt. Wij zorgen ervoor dat u de benodigde spullen in huis heeft om te kunnen bleken.
Uit onderzoek blijkt nog steeds dat de thuisbleekmethode de meest effectieve bleekmethode is. Niet alleen blijven de tanden langer wit (de ‘terugval’, zoals dit heet, is relatief laag) maar de thuisbleekmethode is ook de minst agressieve manier van tanden bleken. Hierdoor is de kans op (permanente) schade in de mond erg klein. Het zogenaamde ‘turbobleken’ wat in de bleaching salons wordt toegepast is jammer genoeg veel schadelijker voor de mond en de tanden behouden aanzienlijk korter hun witte kleur. Om deze reden werken wij niet met zulke methodes.
Om te kunnen bleken heeft u bleekmallen nodig. Deze worden door ons op maat voor u gemaakt. U moet hiervoor twee keer bij ons langskomen. Een keer voor het maken van afdrukken en een keer voor het ophalen en passen van de bleekmallen.
Resultaat
Het bleken doet u, zoals hierboven genoemd, zelf. U draagt de malletjes elke dag een paar uurtjes. Zo bleekt u gedurende een week of twee langzaam uw tanden. U stopt wanneer u tevreden bent met het bereikte resultaat. Er is direct na het bleken altijd nog een terugval. U kunt daarom het beste een tintje verder bleken dan u wilt, zodat u uiteindelijk uitkomt op de juiste kleur.
Bij de een gaat het bleken sneller dan bij de ander. We kunnen zelfs geen enkele garantie geven dat uw gebit überhaubt witter zal worden. In de praktijk blijkt echter dat er over het algemeen prima resultaten te behalen zijn met het thuisbleken. Mocht u nu toch door uw bleekmiddel heen zijn voordat het gewenste resultaat is behaald, dan kunt u altijd wat extra spuitjes bij ons bestellen.
Ondanks dat we in onze praktijk met een laag percentage bleekmiddel werken, kunt u tijdens het bleken last krijgen van gevoeligheid in uw mond. U kunt in dit geval het beste contact met ons opnemen. Wij zullen u dan, naar gelang van de ernst van de gevoeligheid, adviseren over het vervolg van uw bleekbehandeling.
Bleken van ‘dode’ tanden
Het bleken van avitale, dode, tanden is moeilijker. Deze tanden moeten van binnenuit gebleekt worden. Hiervoor word er een opening in de tand gemaakt door de tandarts. In die opening brengt de tandarts een papje aan met bleekmiddel. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of verschillende keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling. Het resultaat is ook bij deze tanden niet vooraf te bepalen.